Een dubbele binding

Het Liemers museum

Een dubbele binding

Met de recente verhuizing is een deel van de oorspronkelijke Peter Stuyvesant collectie in beheer gekomen. Daarmee is de collectie en de functie van het museum uitgebreid. Het is de wens van het museum om regelmatig een deel van haar historische collectie presentatie te combineren met hedendaagse kunst. 

 

Een dubbele binding

 

De kunstenaars Marga Knaven en Liesbeth Doornbosch exposeren als eersten in deze reeks met de tentoonstelling getiteld Een dubbel binding. Zij maakten nieuw werk, waarbij op verschillende manieren de collectie van het museum leidend is geweest in hun maakproces.

 

Het werk van Marga Knaven hangt imposant in de hal voor het museum. Gefascineerd door de schutterij vaandels uit de voormalige Schuttersmuseum collectie heeft zij nieuw werk gemaakt. Vanuit de gedachte dat de hedendaagse Schutterij staat voor verbinding en gemeenschapszin, werd zij geraakt door de liefde en zorgvuldigheid waarmee de vaandels door de leden van de schutterij worden vervaardigd. 

De materialiteit van het werk van Marga Knaven is veelzeggend en allesbepalend door de grote zwarte en losse delen rubber die zij gebruikt. Ze heeft nieuwe, uitgesproken en aanwezige entiteiten gecreëerd, die ze tussen de vaandels van elke afzonderlijke schutterij heeft gehangen. De genaaide verbindingen vormen verhalen die verwijzen naar een verleden die vervolgens een andere identiteit krijgen. Deze imponerende volumes met een psychologische lading vormen nu een nieuwe realiteit te midden van de bijzondere schuttersvaandels. 

 

Liesbeth Doornbosch vraagt zich vaak af: wie en waar ben ik? Met het telkens opnieuw stellen van deze vraag probeert ze inzicht te krijgen in de zogenaamde typische aard van plaats. Door het vertellen of verbeelden van een verhaal ontstaat een ruimte en omgekeerd, bij het maken en beleven van een ruimte, komen verhalen tot stand. Een (fictieve) architect A. speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van haar werk. Als mopperend en humorvol alter ego becommentarieert A. vaak tragische situaties en probeert hij alles provisorisch weer aan elkaar te praten en te lijmen. De collages, schilderijen, sculpturen en verhalen zijn geïnspireerd op en gemaakt met (beeld)materiaal uit de collectie van het Liemers Museum

More current items

JINGDEZHEN

APRIL MEI 2024

NIEUWE ONDEKKINGEN

 

HIGH FIRED 11

Opening zaterdag 2 maart om 16.00 uur door Jonas Vansteenkiste, hoofd keramiekafdeling Rietveld Academie.

» Read more

AIC-IAC

Ik ben geaccepteerd als lid van the  International Academy of Ceramics

55.AUSSTELLUNGSPROJEKT

Ik heet u van harte welkom bij de opening van het 55e tentoonstellingsproject van de kunstenaars

 

Nelleke Beltjens 

Marga Knaven

 

 

OPENING: zaterdag 5 november 2022, 17.00 uur

bahnhofstrasse 25 d-47533 Kleve

 

INLEIDING: Ulrike Lua M.A., Mönchengladbach

 

De tentoonstelling van de twee kunstenaars is te zien van 5 t/m 27 november 2022,

elke zaterdag en zondag van 13u tot 17u

» Read more

High Fired

01.09.2022 – 15.10.2022

Op zaterdag 03.09.2022 zal Wendy Gers (Conservator Moderne en hedendaagse keramiek, Keramiekmuseum Princessehof) om 16.00 uur de expositie officieel openen. U bent welkom!

» Read more

Keramiek triennale 2021

CODA Museum presenteert van 14 maart tot en met 30 mei de Keramiek Triënnale 2021, een tentoonstelling die CODA realiseert in samenwerking met de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK).

» Read more

The Monstrous Bouquet

Op dit moment heerst er een collectieve beklemmende stemming die verband houdt met de hedendaagse realiteit van sociaaleconomische ongelijkheid, destructieve mannelijkheid, vluchtelingencrisis, racisme, discriminatie, patriarchale structuren, klimaatcrisis, opgelegde schoonheidsidealen, Covid-19, machtszucht, machtsmisbruik, mensen die met burn-outs en depressies te maken krijgen en/of snelle (technologische) veranderingen niet bij kunnen benen.

» Read more

CERAMIC ON THE SPOT

video: Eva van den Biggelaar

14 december 2019 t/m 19 januari 2020

opening zaterdag 14 december, 14:00 Artots, 15:15 Willem Twee kunstruimte

» Read more

MATERIAL SIDEKICK

Kunstinitiatief B53 uit Arnhem organiseert in 
de ruimte voor Kunst POPOP de expositie

MATERIAL SIDEKICK

 

» Read more

HUNTENKUNST 27

HUNTENKUNST 27

24-25-26 mei 2019 SSP-HAL te ULFT

» Read more

Galerie Bibliotheek Zelhem

Er zijn porseleinen en rubberen werken te zien van 30 maart tot 2 juni 2019 in de Galerie Bibliotheek in Zelhem.

» Read more

Workshop ‘Schetsen in klei’

Zaterdag 19 januari 2019
van 10.00 tot 16.00 uur

Kosten € 50,- bij minimaal 10 deelnemers
excl. materiaalkosten en het eventuele bakken

» Read more

Thuissalon

Nieuwe rubberwerk 'Hechting 1217' 

Te zien bij Galerie Z in Nijmegen op afspraak van 25/11 tm 16/12 2019

» Read more

KERAMIEK triënnale 2018

A state of affairs in ceramics CODA Museum will present the Keramiek Triënnale 2018 from 11 March to 10 June, an exhibition initiated by the Dutch Department of Ceramics (NVK). CODA Museum...
» Read more

Galerie Phoebus Rotterdam

In het tekeningenkabinet, een kleine kamer met ingelegd eikenhouten lambrisering en niet teveel zon, staan twee ladekasten, elk met acht laden, respectievelijk met binnenmaten van 5 x 100 x 140 cm....
» Read more