Een dubbele binding

Het Liemers museum

Een dubbele binding

Met de recente verhuizing is een deel van de oorspronkelijke Peter Stuyvesant collectie in beheer gekomen. Daarmee is de collectie en de functie van het museum uitgebreid. Het is de wens van het museum om regelmatig een deel van haar historische collectie presentatie te combineren met hedendaagse kunst. 

 

Een dubbele binding

 

De kunstenaars Marga Knaven en Liesbeth Doornbosch exposeren als eersten in deze reeks met de tentoonstelling getiteld Een dubbel binding. Zij maakten nieuw werk, waarbij op verschillende manieren de collectie van het museum leidend is geweest in hun maakproces.

 

Het werk van Marga Knaven hangt imposant in de hal voor het museum. Gefascineerd door de schutterij vaandels uit de voormalige Schuttersmuseum collectie heeft zij nieuw werk gemaakt. Vanuit de gedachte dat de hedendaagse Schutterij staat voor verbinding en gemeenschapszin, werd zij geraakt door de liefde en zorgvuldigheid waarmee de vaandels door de leden van de schutterij worden vervaardigd. 

De materialiteit van het werk van Marga Knaven is veelzeggend en allesbepalend door de grote zwarte en losse delen rubber die zij gebruikt. Ze heeft nieuwe, uitgesproken en aanwezige entiteiten gecreëerd, die ze tussen de vaandels van elke afzonderlijke schutterij heeft gehangen. De genaaide verbindingen vormen verhalen die verwijzen naar een verleden die vervolgens een andere identiteit krijgen. Deze imponerende volumes met een psychologische lading vormen nu een nieuwe realiteit te midden van de bijzondere schuttersvaandels. 

 

Liesbeth Doornbosch vraagt zich vaak af: wie en waar ben ik? Met het telkens opnieuw stellen van deze vraag probeert ze inzicht te krijgen in de zogenaamde typische aard van plaats. Door het vertellen of verbeelden van een verhaal ontstaat een ruimte en omgekeerd, bij het maken en beleven van een ruimte, komen verhalen tot stand. Een (fictieve) architect A. speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van haar werk. Als mopperend en humorvol alter ego becommentarieert A. vaak tragische situaties en probeert hij alles provisorisch weer aan elkaar te praten en te lijmen. De collages, schilderijen, sculpturen en verhalen zijn geïnspireerd op en gemaakt met (beeld)materiaal uit de collectie van het Liemers Museum

Meer actuele items

55.AUSSTELLUNGSPROJEKT

Ik heet u van harte welkom bij de opening van het 55e tentoonstellingsproject van de kunstenaars

 

Nelleke Beltjens 

Marga Knaven

 

 

OPENING: zaterdag 5 november 2022, 17.00 uur

bahnhofstrasse 25 d-47533 Kleve

 

INLEIDING: Ulrike Lua M.A., Mönchengladbach

 

De tentoonstelling van de twee kunstenaars is te zien van 5 t/m 27 november 2022,

elke zaterdag en zondag van 13u tot 17u

» Lees verder

High Fired

01.09.2022 – 15.10.2022

Op zaterdag 03.09.2022 zal Wendy Gers (Conservator Moderne en hedendaagse keramiek, Keramiekmuseum Princessehof) om 16.00 uur de expositie officieel openen. U bent welkom!

» Lees verder

Keramiek triennale 2021

CODA Museum presenteert van 14 maart tot en met 30 mei de Keramiek Triënnale 2021, een tentoonstelling die CODA realiseert in samenwerking met de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK).

» Lees verder

The Monstrous Bouquet

Op dit moment heerst er een collectieve beklemmende stemming die verband houdt met de hedendaagse realiteit van sociaaleconomische ongelijkheid, destructieve mannelijkheid, vluchtelingencrisis, racisme, discriminatie, patriarchale structuren, klimaatcrisis, opgelegde schoonheidsidealen, Covid-19, machtszucht, machtsmisbruik, mensen die met burn-outs en depressies te maken krijgen en/of snelle (technologische) veranderingen niet bij kunnen benen.

» Lees verder

CERAMIC ON THE SPOT

video: Eva van den Biggelaar

14 december 2019 t/m 19 januari 2020

opening zaterdag 14 december, 14:00 Artots, 15:15 Willem Twee kunstruimte

» Lees verder

MATERIAL SIDEKICK

Kunstinitiatief B53 uit Arnhem organiseert in 
de ruimte voor Kunst POPOP de expositie

MATERIAL SIDEKICK

 

» Lees verder

HUNTENKUNST 27

HUNTENKUNST 27

24-25-26 mei 2019 SSP-HAL te ULFT

» Lees verder

Galerie Bibliotheek Zelhem

Er zijn porseleinen en rubberen werken te zien van 30 maart tot 2 juni 2019 in de Galerie Bibliotheek in Zelhem.

» Lees verder

Workshop ‘Schetsen in klei’

Zaterdag 19 januari 2019
van 10.00 tot 16.00 uur

Kosten € 50,- bij minimaal 10 deelnemers
excl. materiaalkosten en het eventuele bakken

» Lees verder

Thuissalon

Nieuwe rubberwerk 'Hechting 1217' 

Te zien bij Galerie Z in Nijmegen op afspraak van 25/11 tm 16/12 2019

» Lees verder

KERAMIEK triënnale 2018

Een stand van zaken op keramiekgebied CODA Museum presenteert van 11 maart tot en met 10 juni de Keramiek Triënnale 2018, een tentoonstelling geïnitieerd door de Nederlandse Vakgroep...
» Lees verder

Galerie Phoebus Rotterdam

In het tekeningenkabinet, een kleine kamer met ingelegd eikenhouten lambrisering en niet teveel zon, staan twee ladekasten, elk met acht laden, respectievelijk met binnenmaten van 5 x 100 x 140 cm....
» Lees verder